Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς γίνεται η ζωγραφική στον τοίχο. Μάθημα 1ο: ο τοίχος

Λαμβάνω πολλά αιτήματα για μαθήματα ζωγραφικής και τεχνοτροπιών σε τοίχο. Εγώ μαθήματα δεν κάνω, αποφάσισα όμως να ξεκινήσω μια καινούρια σειρά αναρτήσεων, στην οποία θα δίνω οδηγίες και tips για όποιον θέλει να φτιάξει μόνος του το παιδικό δωμάτιο. Το ξεκινάω δοκιμαστικά - δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω γιατί δεν έχω ξανακάνει μαθήματα, αλλά ελπίζω να βοηθήσω όσους θα ήθελαν να βάλουν την προσωπική τους πινελιά στο δωμάτιο που ετοιμάζουν για το παιδάκι τους. Ελπίζω ακόμη να έχω τον χρόνο να δημοσιεύω αρκετά συχνά άρθρα με μαθήματα καθώς και βιντεάκια όπου θα δείχνω "πώς γίνεται" ή οδηγίες βήμα-βήμα.



Μάθημα 1ο λοιπόν: ο τοίχος.

Όσοι από σας "πιάνουν τα χέρια σας" ετοιμαστείτε!

Θα χρειαστούμε:

  1. Νάυλον ή χαρτόνι για να καλύψουμε το πάτωμα.
  2. Χαρτοταινίες
  3. Στόκο
  4. Σπάτουλα
  5. Γυαλόχαρτο 100 ή 120
  6. Τανάλια ή πένσα για αφαίρεση καρφιών από τον τοίχο
  7. Κατσαβίδι για να βγάλουμε πρίζες, κουρτινόξυλα, φωτιστικά αλλά και για να ανοίγουμε τα δοχεία των χρωμάτων
  8. Σκάλα για τα ψηλά κοψίματα
  9. Πινέλο για τα κοψίματα (1 καθαρό για κάθε χρώμα που θα χρησιμοποιήσουμε αν κάνουμε διχρωμία)
  10. Ρολό (1 καθαρό για κάθε χρώμα που θα χρησιμοποιήσουμε αν κάνουμε διχρωμία)
  11. Κοντάρι για το ρολό
  12. Σκαφάκι (1 καθαρό για κάθε χρώμα που θα χρησιμοποιήσουμε αν κάνουμε διχρωμία)
  13. Ρολάκι για πίσω από το καλοριφέρ
  14. Αστάρι γενικής χρήσεως (αν έχουμε εκτεταμένα στοκαρίσματα)
  15. Χρώματα
  16. Ξύλο για ανακάτεμα χρωμάτων
  17. Παλιά πανάκια, χαρτί κουζίνας, σφουγκαράκι κουζίνας μπορεί να χρειαστούν για καθαριότητα.
  18. Αλφάδι για να σημαδέψουμε ίσια αν χρειαστεί να τραβήξουμε ίσιες γραμμές για διχρωμίες.
  19. Μέτρο
  20. Μολύβι


Πρώτη μας δουλειά είναι να αδειάσουμε εντελώς το δωμάτιο για να κινούμαστε άνετα στον χώρο. Απλώνουμε ένα νάυλον ή χαρτόνι από το χρωματοπωλείο για να προστατέψουμε το πάτωμα και χαρτώνουμε με καλής ποιότητας μπλέ χαρτοταινία γύρω γύρω ότι δεν θέλουμε να λερωθεί με μπογιά: πόρτες, μπαλκονόπορτες, παράθυρα, σοβατεπιά, ντουλάπες, καλοριφέρ και αιρκοντισιον. Αφαιρούμε πρίζες και διακόπτες ή, αν δεν μπορούμε, χαρτώνουμε κι εδώ με χαρτοταινία. Αυτό φαίνεται χρονοβόρο και είναι το πιο βαρετό στάδιο, αλλά είναι απαραίτητο για να κάνουμε καθαρή δουλειά, και μας γλιτώνει πάρα πολύ χρόνο και κόπο στη συνέχεια.

Ο τοίχος μας είναι το χαρτί πάνω στο οποίο θα στηθεί το έργο μας. Όσο καλύτερος είναι ο τοίχος τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Πρέπει να είναι καθαρός και φρεσκοβαμμένος, χωρίς ξεφλουδίσματα, τρύπες, ρωγμές, υγρασία ή άλλες φθορές. Φρεσκοβαμμένος σημαίνει 2-4 μήνες το πολύ, όχι περισσότερο γιατί η επιφάνεια συγκεντρώνει ρύπους (σκόνη, καυσαέριο κ.τ.λ) που ενώ δεν είναι ορατοί με το μάτι επηρεάζουν τα χρώματα και δημιουργούν ελαττώματα στο έργο μας.

Αφαιρούμε όλα τα καρφάκια ή ούπα που υπήρχαν στον τοίχο. Ξύνουμε με σπάτουλα και αφαιρούμε ότι σαθρό υπάρχει, ξεφλουδισμένη μπογιά, "πεταλίδες" παλιούς στόκους, μαδημένες σιλικόνες.

Στοκάρουμε με ακρυλικό στόκο όπου χρειάζεται και αφήνουμε να στεγνώσει καλά. (Ιδανικά, τα κάνουμε αυτά από την προηγούμενη το απόγευμα, ώστε το πρωί να έχει στεγνώσει ο στόκος). Μόλις ο στόκος στεγνώσει τρίβουμε με το γυαλόχαρτο για να εξομαλυνθεί η επιφάνεια. Μικρά στοκαρίσματα της τάξεως 1cm δεν χρειάζονται αστάρωμα. Αν όμως είναι μεγάλα σαν αυτά της φωτογραφίας, καλό είναι να τα ασταρώσουμε.

Μετά από όλα αυτά ήρθε επιτέλους η ώρα για το καλύτερο: το χρώμα!
Επιλέγουμε χρώματα καλής ποιότητας, πλενόμενα. Δεν μπορώ να αναφέρω συγκεκριμένες εταιρείες αλλά αν ζητήσετε στο χρωματοπωλείο χρώματα ειδικά για παιδικούς χώρους, εύκολα στη συντήρηση και πλενόμενα θα σας κατευθύνουν σωστά. Χρώματα φθηνά του τύπου 15€ ο κουβάς έχουν λόγο που είναι φθηνά και δυστυχώς είναι ακατάλληλα για τη δουλειά μας.
Το πόσο χρώμα θα χρειαστείτε εξαρτάται από τις διαστάσεις των επιφανειών που θα βάψετε. Μετρήστε σωστά λοιπόν, κρατήστε σημειώσεις και πάρτε μαζί σας το χαρτάκι στο χρωματοπωλείο.
Ένας γενικός κανόνας είναι ότι με 1lt μπογιά μπορούμε να βάψουμε 2 χέρια 4-5 m2. Όσο πιο λείος ο τοίχος τόσο λιγότερη, ενώ όσο πιο άγριος τόσο περισσότερη μπογιά καταναλώνει.

Προσοχή:

  1. Αραιώνουμε με νερό όσο λέει στη συσκευασία ο κατασκευαστής και όχι περισσότερο για να αυγατίσει η μπογιά, ούτε λιγότερο για να είναι πιο καλυπτική γιατί δεν θα στρώνει.
  2. Αφού βάψουμε το πρώτο χέρι, περιμένουμε όσο λέει ο κατασκευαστής πριν ξεκινήσουμε το δεύτερο.
  3. Ανάμεσα σε κάθε χέρι, καλύπτουμε τα πινέλα και τα ρολά μέσα σε νάυλον ώστε να μην ξεραθούν μέχρι να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Δεν τα ρίχνουμε μέσα σε κουβά με νερό γιατί μετά θα τρέχουν τα ζουμιά πάνω μας ή στον τοίχο. Αν το ρολό ή το πινέλο πλυθεί, το στραγγίζουμε καλά και το ξαναχρησιμοποιούμε την άλλη μέρα.
Εμείς σε αυτό το παράδειγμα, τραβήξαμε με το αλφάδι μια ίσια γραμμή και κολλήσαμε μια χαρτοταινία για να μας βγεί καθαρό το κόψιμο κατά το βάψιμο. Στη συνέχεια βάψαμε το κάτω μέρος του τοίχου ροζ ενώ τον υπόλοιπο τοίχο και το ταβάνι γαλάζιο.



Ακόμα κι έτσι μπορεί να θεωρηθεί έτοιμο το δωμάτιο. πάνω σε αυτήν τη βάση όμως μπορούμε να προσθέσουμε σχέδια με ελεύθερο σχέδιο ή με στένσιλ, όπως θα δούμε σε επόμενο μάθημα.




Σχόλια